Να δούμε τα θετικά από τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι θετικά γιατί
- Δημιουργούν προοπτικές
- Ωθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και τη θετική κατάληξη
- Ευνοούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τη συνεννόηση στη Μεσόγειο
Η Λευκωσία έχει μια μοναδική ευκαιρία να εγκαταλείψει τον στείρο καταγγελτικό λόγο, και να εργαστεί ειλικρινά για τη λύση.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ αποτιμά σε γενικές γραμμές θετικά το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1η Οκτωβρίου), κυρίως επειδή:
(α) Διαπνέεται από πνεύμα δημιουργικότητας και σχεδιασμού για το μέλλον, αποφεύγοντας να εγκλωβίσει την Ένωση σε έναν στείρο καταγγελτικό λόγο.
(β) Ζητά τη σύντομη επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο Κοινοτήτων για επίλυση του Κυπριακού, και εκδηλώνει πρόθεση να στείλει απεσταλμένο της Ε.Ε. στα γραφεία του ΟΗΕ στην Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες.
(γ) Στηρίζει τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, με ορίζοντα τη Χάγη, για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, και ανακοινώνει την προσπάθεια σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
(δ) Προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων (με ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, και επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό), κατά τρόπο παραγωγικό, που συμβάλλει στη δημιουργία προοπτικών συνεννόησης στην περιοχή.
(ε) Θέτει υπό καθεστώς εποπτείας τις χώρες και τις πλευρές στην περιοχή, κατά έναν τρόπο που ενθαρρύνει τη θετική συμπεριφορά τους. Δηλαδή, την Τουρκία να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες, και τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επιδείξουν προθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών και θετική κατάληξή τους.
Επιπλέον, το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει τον προβληματισμό του για τα εξής:
- Στο αρχικό προσχέδιο υπήρχε ρητή αναφορά σε λύση ΔΔΟ, η οποία στη συνέχεια απαλείφθηκε. Επί της ουσίας αυτό καλύπτεται από την αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αλλά έχει τη σημασία του το γεγονός ότι είτε η απάλειψη έγινε μετά από αίτημα της Λευκωσίας, είτε η Λευκωσία δεν επέδειξε μέριμνα να διατηρηθεί η ρητή αναφορά σε ΔΔΟ. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ευθύνη της Λευκωσίας. Αλλά και των εταίρων μας στην Ε.Ε., που δεν επέμειναν στη ρητή αναφορά.
- Το κείμενο βρίσκεται πολύ μακριά από το πνεύμα με το οποίο πολιτευόταν σχετικά η Λευκωσία για μήνες (καταγγελτικό, συγκρουσιακό, κυρώσεις). Κατ’ αυτόν τον τρόπο πιστοποιεί ότι η Κύπρος πράγματι τελεί υπό απομόνωση, και ότι η συμπεριφορά της Λευκωσίας βρίσκεται έξω από τις λογικές συνεννόησης και δημιουργικότητας της Ε.Ε..
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να ευθυγραμμιστούν με το κείμενο Συμπερασμάτων και να επιδιώξουν με ειλικρίνεια και θετικό πνεύμα την υλοποίηση των παραμέτρων και των σχεδιασμών που περιέχει, ιδιαίτερα αναφορικά με την επανέναρξη και θετική κατάληξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Πάντοτε στην κατεύθυνση της μοναδικής λειτουργικής λύσης, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ