Ναι στο Νόμπελ Ειρήνης στη Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ Της αξίζει και μας αξίζει
Το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚ, σε τακτική συνεδρία του τη Δευτέρα 1η Απριλίου, εξέτασε μεταξύ άλλων και το θέμα της εν εξελίξει πρωτοβουλίας προκειμένου η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ να βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Το ΔΔΣ ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία.
Με το έργο της η Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για την ανεύρεση οστών αγνοουμένων της Κύπρου, σε όλη την επικράτεια του νησιού. Με αξιοθαύμαστη επιμονή στον στόχο της, πήγε σε μέρη πιθανών τόπων εκτέλεσης, μίλησε με πολίτες και βοήθησε την ΔΕΑ να εντοπίσει σημεία και να αρχίσουν έτσι οι έρευνες από τις επιστημονικές ομάδες. Αυτή η προσπάθεια ήταν διαρκής και ανυποχώρητη, άφθαρτη από την κόπωση του χρόνου. Και δεν ήταν εύκολη. Προσέκρουσε σε τεράστιες δυσκολίες, σε σιωπές και ενίοτε απειλές για τη ζωή της.
Το ΔΔΣ του ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι, παρά τις δυσκολίες, η Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ επέμενε, κρατώντας ψηλά την πεποίθησή της ότι έτσι θα κλείσουμε μια τεράστια πληγή στην ιστορίας μας, μιλώντας σταθερά τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς προκαταλήψεις ή παρασιωπήσεις. Αυτό έκανε σε όλη την Κύπρο: Βοήθησε να βρεθούν οστά αγνοουμένων, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων, γιατί η εθνική καταγωγή του κάθε αγνοούμενο δεν ήταν το κριτήριο με το οποίο εργαζόταν. Το κριτήριό της ήταν ο ανθρωπισμός απέναντι στην πληγή και στον πόνο κάθε συγγενούς αγνοουμένου. Κριτήριό της ήταν η συμφιλίωση των κυπρίων με την ιστορική αλήθεια. Σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξε πρωταγωνίστρια. Με τον προσωπικό της αγώνα δεν προσέφερε μόνο στους συγγενείς αγνοουμένων, ούτε μόνο στην κατανόηση του «άλλου», μέσα από την αποδοχή των εμπειριών άρρητης θλίψης του «αντιπάλου». Συνέβαλε και στη γενικότερη συμφιλίωση των ανθρώπων της Κύπρου με τον εαυτό τους, την προσωπική τους ιστορία, και τις πληγές τους, πέρα και από αυτό το θέμα των αγνοουμένων.
Η Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ αγωνίζεται να αλλάξει η μοίρα της Κύπρου, εργάζεται σταθερά για την ειρήνη και την επανένωση στη μια και αδιαίρετη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων. Γι’ αυτούς του λόγους, το ΔΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι της αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ