Ο ΟΠΕΚ αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη -Έφυγε ένας πολιτικός – έμβλημα για την Ελλάδα και την Κύπρο
Ο ΟΠΕΚ – Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη, ένα πολιτικό – έμβλημα για την νεότερη ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο θάνατός του Κώστα Σημίτη αποτέλεσε αφορμή για πρόσκαιρη έστω αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έσπευσαν να συλλυπηθούν για την απώλεια, ήταν και άνθρωποι που τον απαξίωσαν (ή ακόμη και τον πολέμησαν) για τις πολύ σαφείς επιλογές του. Ή ακόμη και άνθρωποι που επιθυμούν να εκμεταλλεύονται κάθε επικοινωνιακή ευκαιρία για προσωπικό όφελος, ανεξαρτήτως αν η προσωπική τους πολιτεία δεν έχει καμιά σχέση με τη δική του.
Είναι γεγονός ότι όλοι αναγνώρισαν τη συμβολή του στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, την προσήλωσή του στην αρχή για τη μετάβαση των Ελλήνων από το φάσμα της διαμαρτυρίας στην αξιοπρεπή επιδίωξη της προκοπής. Ακόμη και στην αναγωγή της Ελλάδας σε χώρα που κατάφερε να διοργανώσει τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες στη σύγχρονη Ιστορία, καθώς και στη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και με άλυτο το κυπριακό.
Η συμβολή όμως του Κώστα Σημίτη στη Νεότερη Ιστορία είναι ακόμη πιο μεγάλη από αυτήν που ομολογείται:
- Μετέτρεψε την Ελλάδα από παρία και «πρόβλημα» της Ε.Ε. σε πρωταγωνιστή. Οι μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες ισχυρών κρατών της Ευρώπης (π.χ. της Γαλλίας και της Γερμανίας) κατέφευγαν προσωπικά στον ίδιο για διαμεσολάβηση, ώστε να λύσουν διαφορές και διαφωνίες τους. Υπήρξε έμβλημα των όρων αξιοπιστία, διορατικότητα, αποτελεσματικότητα.
- Ήταν η καταλυτική προσωπικότητα, που μέσα από το διεθνές κύρος του, πέτυχε το «ακατόρθωτο»: Την υλοποίηση του Μεγάλου Σχεδίου Σημίτη-Πάγκαλου-Κρανιδιώτη για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., με παράλληλη προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και της λύσης του κυπριακού.
- Μετέφερε τις εξαγγελίες για σύγχρονο κράτος, κοινωνική αλληλεγγύη και μέριμνα για τις ασθενέστερες τάξεις, από τη θεωρητικολογία στην πολιτική πράξη. Με νομοθετικό και θεσμικό έργο. Πάντρεψε, για πρώτη ίσως φορά στην Ελλάδα, την αναπτυξιακή πολιτική με την κοινωνική αλληλεγγύη. Ίσως είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κατάφερε να συνδυάσει αυτά που θεωρούνταν αντιθετικά.
- Δεν δίστασε να θυσιάσει την πολιτική του σταδιοδρομία, προκειμένου να μην υπηρετήσει εθνικολαϊκιστικές πολιτικές που θα οδηγούσαν στην καταστροφή. Ως υπουργός Οικονομικών το 1985 έβγαλε την Ελλάδα από τον δαίδαλο της ύφεσης, της χρεωκοπίας, της διεθνούς αναξιοπιστίας. Όταν το 1987 του ζητήθηκε να αλλοιώσει την πολιτική του για χάρη εθνικολαϊκιστικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, δεν δίστασε να παραιτηθεί. Και δεν δίστασε να προχωρήσει σε βήματα επίλυσης προβλημάτων, π.χ. των ελληνοτουρκικών διαφορών, ακόμη και με μεγάλο πολιτικό κόστος. Αν από το 2004 και μετά ακολουθούνταν έντιμα και ειλικρινά από τους διαδόχους του τα επιτεύγματά του (π.χ. Χάγη για υφαλοκρηπίδα) ο χάρτης και τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής θα ήταν σε εντελώς διαφορετική βάση σήμερα.
Πάνω απ’ όλα, ο Κώστας Σημίτης εμβολίασε τελεσίδικα τον πολιτικό λόγο και την πολιτική πρακτική στον χώρο Ελλάδας και Κύπρου με τη νέα και σύγχρονη σκέψη.
Όπου η Κεντροαριστερά δεν είναι συνώνυμο του λαϊκισμού και του απομονωτισμού, αλλά μπορεί να είναι συνώνυμο της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού, και της κοινωνικής πολιτικής, με απτά αποτελέσματα.
Όπου τα συνθήματα και τα ιδεολογήματα αντικαθίστανται από λύσεις και διεξόδους. Μπορεί πολλοί από τους διαδόχους του να φάνηκαν ανεπαρκείς να συνεχίσουν τον δρόμο που έμπρακτα χάραξε.
Όμως το μπόλιασμά του Κώστα Σημίτη έμεινε, λειτουργεί, και έχει αποτελέσματα. Κυρίως, είχε και έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλέον εφικτή η συζήτηση για επιβίωση και προκοπή Ελλάδας και Κύπρου.
Στις 20 Ιανουαρίου ο ΟΠΕΚ θα οργανώσει την τακτική Γενική Συνέλευση του με ειδική αναφορά στον Κώστα Σημίτη και το έργο του.
ΔΣ ΟΠΕΚ
8 Ιανουαρίου 2024