Ο ΟΠΕΚ για την “άτυπη συνάντηση” στη Νέα Υόρκη-Επτά σημεία για την κρίσιμη συγκυρία
Ο ΟΠΕΚ για την “άτυπη συνάντηση” στη Νέα Υόρκη
Επτά σημεία για την κρίσιμη συγκυρία
8 Οκτωβρίου 2024
Ενόψει της τριμερούς «άτυπης συνάντησης» που θα γίνει σε μία εβδομάδα στην Νέα Υόρκη (15/10), το ΔΣ του ΟΠΕΚ καταθέτει τη δική του γνώμη πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις:
- Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό είναι η χειρότερη δυνατή από το 1974. Εφτάμισυ χρόνια μετά το Κραν Μοντάνα το 2017, όταν χάθηκε η «ιστορική ευκαιρία», όπως έγραψε τότε ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πρώτα με ευθύνη Αναστασιάδη 2017 – 2020, ύστερα με ευθύνη Τατάρ.
- Η αντίληψη ότι θα την βγάλουμε «καθαρή» επειδή ευθύνεται ο Τατάρ, κυριαρχεί στα ανώτατα κλιμάκια της Ε/Κ ηγεσίας. Ωστόσο, αυτό δεν καλύπτει την πλήρη αλήθεια, καθώς η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν κατά την εξάμηνη αποστολή και τις επαφές της στο νησί, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε πως «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη γνωρίζει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία».
- Η δήλωση Ολγκίν σημαίνει ότι η Ε/Κ ηγεσία εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, δεν έχει σαφή αντίληψη για την βαρύτητα του Πλαισίου Γκουτέρες (30/6/2017) που έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για στρατηγική συμφωνία. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάνει λόγο για επανάληψη των συνομιλιών κατά τρόπο γενικόλογο και αόριστο.
- Η αξιοπιστία της Ε/Κ ηγεσίας είναι όσο ποτέ στο παρελθόν μειωμένη γιατί έχει ταυτιστεί με τις επιλογές Αναστασιάδη για «δύο κράτη». Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή κριτική στους τότε τακτικισμούς που περιέπλεξαν την προσπάθεια του ΟΗΕ και προκάλεσαν το αδιέξοδο μέχρι που πήρε τη σκυτάλη ο Τατάρ, κάτι όμως που γνωρίζει ο κόσμος όλος.
- Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία Γκουτέρες για τριμερή στην Νέα Υόρκη και εκτιμά ότι ο ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος σε μια ακόμα προσπάθεια. Η τριμερής κάτω από τις σημερινές συνθήκες αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα: ή θα συμβάλουμε στο ξεκόλλημα της διαδικασίας υιοθετώντας πολιτικές που θα συναντούν τις προσεγγίσεις του Γενικού Γραμματέα (Πλαίσιο Γκουτέρες, πολιτική ισότητα, οικοδόμηση εμπιστοσύνης κλπ) ή θα αφήσουμε την διαδικασία στην μακρόσυρτη πορεία της αδράνειας, αυτής η οποία βαθαίνει τον διαχωρισμό και οδηγεί την πατρίδα μας στην ακήρυχτη διχοτόμηση με την Τουρκία στο Λήδρα Πάλας.
- Η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας βοηθά την Κύπρο. Η αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου, επίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τη συνολική επίλυση και την σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή τους Κυπρίους. Αλλά τίποτε δεν λειτουργεί στο κενό, χρειάζεται να τα εντάξουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να το γεμίσουμε με πρωτοβουλίες, ευρηματικές ιδέες και με αξιοπιστία στον ΟΗΕ και την ΕΕ. Η Ευρωτουρκική σχέση να περνά από την Κύπρο και την επίλυση, άρα να σχεδιάσουμε με βάση την τέχνη της διπλωματίας των διασυνδέσεων, της μόνης πολιτικής που προσέφερε τεράστια οφέλη για όλη την Κύπρο με την ένταξη στην ΕΕ το 2004.
- Η μικροπολιτική οδηγά τα πράγματα με βλέμμα στις επόμενες εκλογές, οι μεγάλες πολιτικές οδηγούν τα πράγματα στις επόμενες γενιές. Για να πετύχουμε το δεύτερο χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα, χρειάζεται ισχυρή θέληση για να μιλήσουμε στους πολίτες με την γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού, η Κύπρος χωρίς κατοχικά στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα, είναι υπόθεση του κάθε πολίτη και του κάθε πολιτικού που έχει αίσθηση της κρισιμότητας της συγκυρίας.