Οι Ερντογάν-Αναστασιάδης-Τατάρ, και η Αμμόχωστος Ενιαία δράση της κοινωνίας, μαζικό μέτωπο κατά της διχοτόμησης τώρα
- Η «επίσκεψη» Ερντογάν ανοίγει επίσημα τον κύκλο των νέων τετελεσμένων. Η Αμμόχωστος είναι το πρώτο θύμα. Τι ακολουθεί;
- Η επιλογή για «λύση δύο κρατών», στο Κραν Μοντανά και μετά, είναι μια βασική αιτία για την πορεία προς τη διχοτόμηση, και την ομηρεία ολόκληρης της Κύπρου.
- Μόνον η ενιαία, μαζική, και πέρα από στεγανά αντίδραση της κοινωνίας μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των τριών ηγετών. Οι πολίτες, ο ΔΗΣΥ, και το ΑΚΕΛ έχουν ιστορικές ευθύνες.
Η Κύπρος βιώνει τον τελευταίο καιρό την έντονα παρεμβατική πολιτική της Άγκυρας. Από τις κινήσεις στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι την επιλογή ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Αποκορύφωμα της επιθετικής της πολιτικής υπήρξε το νέο τετελεσμένο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Με την «επίσκεψη» Ερντογάν και τις δηλώσεις για αλλαγή του καθεστώτος της πόλης. Πρόθεση, αυτή τη φορά, είναι το δίλημμα να μετατεθεί στους ίδιους τους πολίτες της Αμμοχώστου, με «άνοιγμα της πόλης υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση».
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι το αποτέλεσμα μόνο της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να είναι τόσο επίμονη, ανεμπόδιστη, και αποτελεσματική, αν δεν διέθετε το πλεονέκτημα ανοχής. Δυστυχώς, οι εξελίξεις είναι μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της επιλογής σημαντικού μέρους της ηγεσίας των Ελληνοκυπρίων να δώσει τη συγκατάθεσή της στη διολίσθηση σε «λύση δύο κρατών». Πρόκειται για ανομολόγητη συγκατάθεση, αλλά αποτελεί πλέον «κοινό μυστικό».
Οι πολιτικές επιλογές κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος. Η πολιτική Αναστασιάδη δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Η τριετής προσπάθεια για ακύρωση του Πλαισίου Γκουτέρες και για τοποθέτηση στο τραπέζι άλλων λύσεων οδήγησε στην αλυσίδα γεγονότων που κατέληξαν στο σήμερα: Από την απαλλαγή από τον κ. Ακιντζί και την επικράτηση του διχοτομισμού, μέχρι τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Και δεν πρόκειται για αλυσίδα γεγονότων άσχετη με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χρειάζεται ακόμα και την υστάτη να ληφθούν αποφάσεις, με την ελπίδα να πεισθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ να ολοκληρώσει τον κύκλο της προσπάθειάς του και να εξηγήσει στην κοινή γνώμη το τελικό αποτέλεσμα. Για να φτάσουμε εκεί, απαιτείται κινητοποίηση των πολιτών, ικανή να επηρεάσει τις εξελίξεις. Κανένας καναπές ή καμιά απογοήτευση δεν έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα.
Το ΔΣ του ΟΚΕΚ καλεί όλους να αναλογιστούν το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής και να δράσουν με μόνο γνώμονα την πίεση για να επανασυγκολληθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Μια μαζική, πλουραλιστική, μαχητική εκδήλωση είναι αναγκαία. Μεγάλες και μικρές δυνάμεις μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ακουστεί η φωνή των πολιτών πιο δυνατά. Όλοι έχουν θέση σε αυτήν, όλοι όσοι αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί ιδιαίτερα (α) Τις δυνάμεις στον ΔΗΣΥ που δεν είναι ευτυχείς με την προοπτική της διχοτόμησης να αρθρώσουν λόγο. Έναν λόγο που να διαμορφώνει τις εξελίξεις, και όχι απλά να ακολουθεί τις επιταγές της Προεδρίας, των επικοινωνιολόγων, και των προεκλογικών αναγκών. (β) Το ΑΚΕΛ να συμβάλει σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πολυφωνικού μετώπου κατά της διχοτόμησης, εγκαταλείποντας την αδιέξοδη πολιτική της αυτοδικαίωσης. Κοιτάζοντας κατάματα την πραγματικότητα και την ανάγκη για ευρύτερες συνέργειες, ως συμβολή στη μάχη για την αποτροπή της διχοτόμησης.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου οι συνθήκες δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια. Την πορεία προς τη διχοτόμηση και τη «λύση δύο κρατών» μπορεί να αποτρέψει μόνο μια μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις κατά της διχοτόμησης απέδειξαν πολλαπλά την ικανότητά τους να επιβιώνουν. Σε πείσμα της απογοήτευσης, αντιδρούν μαζικά και με ενότητα, διαμορφώνουν εξελίξεις ακόμη και όταν είναι παντελώς μόνες στο σύμπαν – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όμως, η διαφορά στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι κάνουμε το ίδιο: Να υπερβούμε τα στενά ιδεολογικο-κομματικά στεγανά, να ενωθούμε στον κοινό στόχο της αποτροπής της διχοτόμησης. Μόνον έτσι θα είναι εφικτή η ακύρωση των σχεδιασμών και του θεάτρου των τριών ηγετών, μόνον έτσι η προοπτική της διαπραγμάτευσης μπορεί να επανέλθει στη γραμμή των συγκλίσεων, του Πλαισίου Γκουτέρες, και της μόνης εφικτής και βιώσιμης λύσης: Της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι η ώρα των συνεργειών και της μαζικής αντίδρασης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο ενδεχόμενο της επίσημης και οριστικής διαίρεσης της Κύπρου
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ