Οι πολίτες αναμένουν τουλάχιστον στοιχειώδη ειλικρίνεια
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, μετά από σε βάθος μελέτη μιας σειράς γεγονότων και εξελίξεων στο Κυπριακό, κατέληξε στα εξής:
- Το Κυπριακό έχει ήδη εισέλθει σε νέα φάση. Η επίτευξη λύσης δεν αποτελεί προτεραιότητα της επίσημης Ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν αποτελεί πλέον τον πραγματικό στόχο της πλευράς μας.
- Οι καθημερινοί χειρισμοί της Κυβέρνησης – και ιδιαίτερα του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας – ανταποκρίνονται σταθερά σε επιδιώξεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τη λύση. Παραπέμπουν στους στόχους της δεκαετίας του 1980 για εξασφάλιση κερδών κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, σε έναν αγώνα διαρκούς σύγκρουσης.
- Ο Πρόεδρος εμφανίζεται καθημερινά να κάνει τα πάντα για να μην έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας η προσπάθεια της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για συμφωνημένους όρους αναφοράς, για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Μεθοδικά, αποδομεί το ίδιο το Πλαίσιο Γκουτέρες, με κάθε τρόπο. Από τα έξι σημεία του Πλαισίου, το μόνο που ακόμη δεν έχει κατεδαφίσει είναι την αναφορά στο εδαφικό.
- Ακόμη και αν παραγνωριστούν όλες οι άλλες παλινωδίες και προσπάθειες κατεδάφισης κάθε προοπτικής τα τελευταία χρόνια, από μόνος του ο χειρισμός της τελευταίας προσπάθειας της κας Λουτ είναι αρκετή ένδειξη: Χωρίς να ενημερώσει κανένα, να προϊδεάσει τους συνομιλητές του, ή να τεκμηριώσει έστω εκ των υστέρων, κατέθεσε την πρόταση για «κοινοβουλευτική δημοκρατία». Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι οπαδοί της διχοτόμησης γνωρίζουν ότι η «πρόταση» και ο τρόπος υποβολής της ισοδυναμούν με έκκληση προς την άλλη πλευρά να αισθανθεί αντικείμενο εμπαιγμού και να χάσει οριστικά κάθε ελπίδα συνεννόησης.
- O Πρόεδρος χρησιμοποιεί απαξιωτικούς όρους για τους Τουρκοκυπρίους, ωσάν να μην δικαιούνται να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους εμφανίζει ως μη έχοντες κανένα ρόλο στη μελλοντική Κύπρο, ως εάν το όραμά μας να μην είναι η επανένωση, αλλά μια αμιγώς «Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία του Νότου».
Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών προσανατολίζονται σε πολιτικές που στο τέλος της ημέρας εγκαταλείπουν τους Τουρκοκυπρίους και την κατεχόμενη Κύπρο στην Άγκυρα. Θα μετατρέψουν δε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε σκληρό σύνορο με την Τουρκία. Εάν ο στόχος του Προέδρου ήταν η λύση ΔΔΟ, θα ακολουθούσε εντελώς διαφορετική πολιτική και χειρισμούς τα δύο τελευταία χρόνια, θα χρησιμοποιούσε λόγο που να ενώνει και όχι να δηλητηριάζει. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί πολύ δύσκολο – αν όχι αδύνατο – ο Πρόεδρος να μεταπειστεί και να επανέλθει στον στόχο της επιδίωξης λύσης ΔΔΟ. Πιστεύει όμως ότι οι πολίτες δικαιούνται τουλάχιστον να ακούσουν από τον ηγέτη τους την ειλικρινή διακήρυξη των απώτερων στόχων του, προκειμένου να διαμορφώσουν σαφή άποψη και στάση.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ