Οι πραγματικότητες στην ενεργειακή πολιτική και οι εντυπώσεις
Το νέο ΔΣ του ΟΠΕΚ, το οποίο προέκυψε από την τακτική Γενική Συνέλευση της 25ης Φεβρουαρίου και καταρτίστηκε σε σώμα στις 4 Μαρτίου, αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει στο θέμα των εξελίξεων στο ενεργειακό πρόγραμμα και να σημειώσει τα εξής:
- Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά θετικό βήμα στις προσπάθειες για την αξιοποίησή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ήρεμο πολιτικό κλίμα, ώστε οι εταιρείες να επενδύσουν τα ποσά που απαιτούνται γι’ αυτό το έργο.
- Το πιο πάνω, δυστυχώς, δεν αντανακλάται στον επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα, αλλά ούτε και με την όχι και τόσο κριτική και διεισδυτική προσέγγιση των περισσοτέρων ΜΜΕ. Η περίπτωση της παρουσίασης αυτού του θέματος αποτελεί μιαν καλή αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για τις σχέσεις της τέταρτης εξουσίας με την πρώτη.
- Οι συζητήσεις για τον αγωγό Eastmed είναι πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδες. Ο αγωγός αυτός είναι ανέφικτος. Πρώτο, γιατί η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να λάβει μέρος, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας αυτής. Δεύτερο, γιατί δεν έχουν ανευρεθεί ικανές ποσότητες φυσικού αερίου που να το καθιστούν έστω πιθανά βιώσιμο. Τρίτο, επειδή το κόστος κατασκευής του είναι απαγορευτικό, ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σταθερά φθηνότερο.
- Οι τριμερείς ή τετραμερείς σύνοδοι με χώρες της περιοχής είναι χρήσιμες ως φόρουμ ανταλλαγής σκέψεων, αλλά δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα ισχύος. Η περιοχή έχει μέλλον μόνον εφόσον οι ενεργειακές πολιτικές θα προχωρούν απρόσκοπτα. Και αυτό θα προκύψει μόνο όταν η ενεργειακή πολιτική κινείται μακριά από τη λογική των αξόνων. Η λογική και ο σχηματισμός μετώπων ή αξόνων οδηγούν σε αντιπαραθετικές συνθήκες, και από την αντιπαράθεση αυτή μόνον η Κύπρος ζημιώνει – καθώς είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία στερείται στρατιωτικής ισχύος.
- Η αντίληψη ότι όλα τα ενεργειακά προγράμματα της Κύπρου θα προχωρήσουν απρόσκοπτα με το Κυπριακό τοποθετημένο στην άκρη, είναι απολύτως μυωπική. Όσοι δημιουργούν την εντύπωση ότι όλα θα εξελίσσονται ομαλά ερήμην της πραγματικότητας ζημιώνουν σοβαρά την Κύπρο και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Ζούμε μέσα σε μια καλά οργανωμένη εικονική πραγματικότητα. Όμως, με φρούδες ελπίδες καμιά κοινωνία δεν πάει μπροστά.
Χωρίς την επίλυση του Κυπριακού όλα θα γίνονται στο ρυθμό της αβεβαιότητας και της αμφιβολίας. Νέα σελίδα μπορεί να προκύψει μόνο με την ειλικρινή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η επίλυσή του απελευθερώνει δυνάμεις και δυνατότητες, προωθεί συνέργειες σε ένα κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ