Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο του 2019 και των επόμενων ετών την καθολική κάλυψη υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην πρόληψη. Μάλιστα, όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να εντείνουν τις προσπάθειες επίτευξης της Καθολικής Κάλυψης Υγείας έως το 2030, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή και με αφορμή την έναρξη ενός μονοασφαλιστικού Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) υπό τη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κάποιοι πολιτικοί και σώματα επαγγελματιών υγείας, δυστυχώς, φαίνεται να απορρίπτουν οποιαδήποτε καθολική κάλυψη υγείας ή, στην καλύτερη περίπτωση, να ευνοούν ένα πολυασφαλιστικό μοντέλο. Έτσι, παρατηρούμε από τους κύκλους αυτούς μια απαξίωση και υποτίμηση της παρεχόμενης φροντίδας των δημόσιων νοσηλευτηρίων του κράτους και μια παραπλανητική πληροφόρηση για τις προοπτικές επιτυχίας του ΓεΣΥ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια για την ποιότητα της φροντίδας που πρόκειται να λαμβάνουν από το ΓεΣΥ, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει ήδη να καταβάλλουν τις συμφωνηθείσες εισφοράς τους σε αυτό.
Παράλληλα, οι ιδιώτες αντίπαλοι του ΓεΣΥ (γιατροί, νοσηλευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες) έσπευσαν να δημιουργήσουν ‘‘Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής’’, την οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν ως ‘‘Δεύτερο ΓεΣΥ’’. Μια τέτοια αναφορά σε ‘‘Δεύτερο ΓεΣΥ’’ είναι κατάφωρα παραπλανητική και αντιδεοντολογική, καθότι ‘‘ΓεΣΥ’’ είναι, εξ ορισμού, σύστημα καθολικής κάλυψης. Μια τέτοια κάλυψη μόνο το κράτος μπορεί να τη διασφαλίσει, μέσω νομοθεσίας, και ασφαλώς δεν προτίθεται, ούτε και θα μπορούσε, να την προσφέρει η οποιαδήποτε ‘‘Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής’’.
Προφανής στόχος των αντιπάλων του εφαρμοζόμενου μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ είναι το Σύστημα αυτό να στερηθεί στην παρούσα φάση από ικανοποιητική στελέχωση με ειδικούς γιατρούς και στη δεύτερη φάση ( που αρχίζει τον Ιούνιο του 2020) από ικανοποιητικό αριθμό νοσοκομειακών κλινών, και έτσι να οδηγηθεί στην κατάρρευση και είτε στην επιστροφή σε μια κατάσταση μη καθολικής κάλυψης, παρόμοια με αυτήν που ίσχυε μέχρι σήμερα, είτε στην αντικατάστασή του από μια μορφή μη κοινωνικά αλληλέγγυου, πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ πολλών ταχυτήτων. Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η άρνηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ενταχθούν στο ΓεΣΥ χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ μέσω περαιτέρω εντατικοποίησης των προσπαθειών εφαρμογής και προβολής του προγράμματος αλλά και μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων με αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ενταχθούν στο συμφωνημένο/θεσμοθετημένο από την πολιτεία ΓεΣΥ. Στόχος η εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων, οι οποίες δεν θα ενθαρρύνουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία ενός πολυασφαλιστικού μοντέλου.
Η υγεία είναι μια από τις σημαντικότερες αξίες της ανθρώπινης ζωής και βασική προϋπόθεση της οικονομικής ευημερίας ενός λαού. Επηρεάζει με ουσιαστικότατο τρόπο το προσδόκιμο ζωής ενός πληθυσμού και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει σθεναρά το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ που άρχισε επιτέλους να εφαρμόζεται στον τόπο μας, με την καθολική, ποιοτική αλλά και κοινωνικά αλληλέγγυη, μίας ταχύτητας, κάλυψη υγείας που υπόσχεται για κάθε μέλος της κοινωνίας μας. Πιο κάτω καταγράφονται μερικά κύρια σημεία στα οποία το κυπριακό κράτος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες για την όσο το δυνατό πιο επιτυχή εφαρμογή του συστήματος αυτού.