Οι θέσεις του ΟΠΕΚ για τον ρόλο της Κύπρου στην Ε.Ε. και τις Ευρωεκλογές
Η Κύπρος αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004, χάρις στο όραμα και την αποφασιστική δουλειά αρκετών ανθρώπων, αλλά κυρίως του Γιάννου Κρανιδιώτη και του Κώστα Σημίτη. Παρόλα αυτά, μετά από 15 χρόνια ιδιότητας ως μέλους της Ε.Ε. και συμμετοχής σε αλλεπάλληλες εκλογές για ανάδειξη των εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ενεργά και παραγωγικά μέλη της Ένωσης, ενώ η πολιτική της συμπεριφορά – στα όργανα της Ε.Ε. και γενικότερα – είναι χαρακτηριστική για τα ελλείμματα, τις αντιφάσεις, και τη μεγάλη απόσταση από το πρωτογενές πολιτικό κύτταρο που απέδιδαν στην ένταξή της οι πρωτεργάτες της.
Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε από τους πρωτεργάτες της ως προοπτική για δημιουργική αξιοποίηση του πλαισίου ασφάλειας και συνεργασίας προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, και για οικοδόμηση μιας δημοκρατικής επανενωμένης Κύπρου, στη βάση της ΔΔΟ. Η κουλτούρα συνεργασίας και φεντεραλισμού πάνω στην οποία είναι οικοδομημένη η ίδια η Ε.Ε. είναι το προσφορότερο έδαφος για δημοκρατική λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Όμως, πέρα από αυτό, η Ε.Ε. αποτελεί σήμερα το παγκοσμίως καλύτερο μείγμα λειτουργικού οργανισμού, ποιότητας ζωής, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάπτυξης με κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμού στο περιβάλλον και οργάνωσης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Σε αυτό το παγκοσμίως καλύτερο μείγμα – παρά τα ελλείμματα και τα προβλήματά του – συμμετέχει σήμερα η Κύπρος. Πόσο αξιοποιεί αυτό το περιβάλλον για περισσότερη Δημοκρατία, αλληλεγγύη, διαφάνεια και πρόοδο; Η απάντηση είναι δυστυχώς «πολύ λίγο έως καθόλου».
Δυστυχώς, παρουσιάζονται σοβαρά ελλείμματα στον πολιτικό λόγο των κομματικών φορέων αναφορικά με το τι είναι η οικογένειά μας, η Ε.Ε., στα οποία οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το πώς θα συμβάλουν στο ξεπέρασμά τους:
- Καλλιεργείται συστηματικά η άποψη στην κοινωνία ότι για όλα τα προβλήματά μας «φταίει η Ε.Ε.». Πίσω από αυτό κρύβονται όλες οι αναπηρίες του κομματικού συστήματος και οι προσωπικές ανεπάρκειες του πολιτικού προσωπικού.
- Παρατηρείται μια σθεναρή αντίσταση της ελίτ που κυβερνά τον τόπο από τη δεκαετία του 1960 σε οτιδήποτε προέρχεται από την Ε.Ε. και αφορά τη διαφάνεια, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, τον έλεγχο των εξουσιών, την αναδιάρθρωση του κράτους, την κοσμικότητα του κράτους, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Οι πολίτες κρατούνται στο σκοτάδι για το τι πραγματικά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς λειτουργεί, ποιες είναι οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν μέσα σε αυτήν, και ποιες είναι οι αποφάσεις της. Έτσι, πολλοί πολίτες υποτιμούν την ουσία της ιδιότητας του μέλους.
- Συνήθως – όχι πάντα – οι Κύπριοι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή αρκούνται σε μια τακτική σαγήνευσης των πολιτών με το πόσο θα αγωνιστούν αποκλειστικά για το Κυπριακό. Και μετά την εκλογή τους, οι περισσότεροι «πουλούν» μόνο Κυπριακό, εντός και εκτός Κύπρου. Χωρίς να κάνουν τίποτε για μεταφορά όλων όσων σημαίνει για τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, τα δικαιώματα και τη νοοτροπία η Ε.Ε..
- Προκειμένου τα κόμματα να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, και προκειμένου πολλοί υποψήφιοι να εκλεγούν, συντάσσονται ή επιδεικνύουν ανοχή απέναντι σε ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, ή καλλιεργούν τον «αριστερό» ευρωσκεπτικισμό. Το κέρδος είναι κομματικό και προσωπικό, το κόστος είναι για όλους τους πολίτες.
Τι προτίθενται να πράξουν για όλα αυτά οι τωρινοί υποψήφιοι για την Ευρωβουλή;
Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι άξονες δράσης των αυριανών ευρωβουλευτών θα πρέπει να είναι:
- Αξιοποίηση της παρουσίας της Κύπρου στην Ε.Ε. για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, χωρίς παλινωδίες και αμφισημίες, χωρίς βολικά προσχήματα.
- Ενδυνάμωση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεδειγμένο ότι η μοίρα της Κύπρου και της περιοχής συναρτάται άμεσα με αυτόν τον παράγοντα.
- Αξιοποίηση της Ε.Ε. ως παράγοντα και ως συστήματος οικοδόμησης ασφάλειας για την Κύπρο.
- Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας, κουλτούρας και ταυτότητας για την οικοδόμηση και στην Κύπρο ενός κράτους δικαίου.
- Υποστήριξη της πολιτικής εμβάθυνσης και ενοποίησης της Ε.Ε., παράγοντας που θα ενισχύσει την ένωση και θα ευνοήσει τη δυναμική ιδιαίτερα των μικρών κρατών.
- Υποστήριξη των πολιτικών άμυνας και ασφάλειας εντός της Ε.Ε..
- Προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εγκατάλειψη των αλλεπάλληλων πειρατικών μεθόδων συμμετοχής και «εκμετάλλευσης» της ιδιότητας μέλους (τραπεζικές απάτες, χρυσά διαβατήρια, λογιστικές και δικηγορικές προμήθειες, κλπ.).
- Σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον, σε κάθε τομέα, με τη δημιουργία και τη συνειδητή στήριξη ενός Φορέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που να λειτουργεί οριζόντια.
- Ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τα fora και σε όλες τις συζητήσεις, ανεξαρτήτως αν συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό ή όχι.
- Δραστήρια συμπόρευση με τους εταίρους στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κοινωνικής πολιτικής, υιοθέτησης πρωτοκόλλων διαφάνειας και ελέγχου, υγιούς ανάπτυξης, προαγωγής ενός παγκόσμιου συστήματος ελέγχου της φοροαποφυγής και της διεύρυνσης της ανισότητας μέσα από την πειρατεία της ανεξέλεγκτης και ύποπτης διακίνησης χρήματος.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ έχει συνθέσει αναλυτικό πρόγραμμα με επισημάνσεις, εκτιμήσεις, και κυρίως προτάσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε., τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Κύπρος, και τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή της στην Ένωση θα έχει νόημα και ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον κύπριο πολίτη. Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι για να έχουν ουσιαστική συμβολή στη συλλογική σκέψη οι Ευρωεκλογές, εκτός από τη σύσταση προς τους πολίτες για μαζική συμμετοχή – την οποία ένθερμα υποστηρίζει ο Όμιλος μας – θα πρέπει τα κόμματα και οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν σοβαρά στα ζητήματα που θέτει το παρόν κείμενο και το αναλυτικό κείμενο θέσεων.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ