ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Η θέση του ΟΠΕΚ για την επόμενη ημέρα
Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ, 8 Σεπτεμβρίου 2023
To ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι πρόσφατες ενέργειες ρατσιστικής βίας στη Χλώρακα και στη Λεμεσό σε βάρος μεταναστών αποτελούν τη χειρότερη έκφραση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που γνώρισε η Κύπρος, εδώ και πολλά χρόνια. Βασικός υπεύθυνος για την κατάληξη αυτή είναι η διακυβέρνηση των τελευταίων 10 ετών επί Νίκου Αναστασιάδη. Δηλητηρίαζαν το κλίμα, παραπλανούσαν την κοινή γνώμη με αβάσιμα επιχειρήματα και, συχνά, ψευδή στοιχεία για τους μετανάστες, αντί να σχεδιάζουν και να ασκούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ο ΟΠΕΚ θέτει δημόσια αγωνιώδη ερωτήματα, χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβέρνησης:
- Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
- Γιατί τέτοιες ακραίες πράξεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος;
- Ποιος εξέθρεψε τον φασισμό και την ακροδεξιά, δίνοντας τους πολιτική υπόσταση;
Μετά τα θλιβερά γεγονότα γεννιέται ταυτόχρονα ένα καθαρό ερώτημα για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη:
- Θα συνεχίσει τη ρότα Αναστασιάδη – Νουρή; Ποιος θα ασκήσει επιτέλους μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, αξιοποιώντας τα εργαλεία και την εμπειρία της ΕΕ;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών και τις πρωτοβουλίες καταδίκης του φασιστικού πογκρόμ. Οι πολίτες εκφράζονται με ειρηνικές πορείες αλληλεγγύης, ανοιχτή δημόσια καταδίκη μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης στην ακροδεξιά ρητορική και τον φανατισμό. Αποδοκιμάζουν τα κόμματα, τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες που συστηματικά καλλιεργούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, όσους την ανέχονται και τη δικαιολογούν.
Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης αντανακλούν την προσήλωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό προς τις μειονότητες, τον κάθε άνθρωπο που ζει ανάμεσα μας. Η κυπριακή πολιτεία προοδεύει μόνο όσο στηρίζεται σε οικουμενικές αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κανένας συμβιβασμός με τον ρατσισμό και τη ρητορική του μίσους. Έτσι εξασφαλίζεται η συνοχή της κυπριακής κοινωνίας που από καιρό είναι πολυπολιτισμική.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν τα πολλαπλά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αφενός η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη και αδυνατεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που σωρεύτηκαν εξαιτίας του άλυτου Κυπριακού. Αφετέρου, νέες προκλήσεις δημιουργούνται, όπως η μετανάστευση, το περιβάλλον, η ενέργεια και άλλα σύνθετα ζητήματα που απαιτούν ικανούς πολιτικούς, σύγχρονες δομές και πολιτικές για να τα αντιμετωπίσουν.
Σήμερα, η διακυβέρνηση του τόπου παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες γιατί δεν έχει στρατηγική και προσανατολισμό για να λύνει μεγάλα και μικρά προβλήματα. Τα γεγονότα στην Χλώρακα και την Λεμεσό δείχνουν επίσης ότι οι κρατικές δομές και τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας έχουν διαβρωθεί, εξαιτίας των αντιφατικών πολιτικών της κυβέρνησης και της αναξιοκρατίας.
Η εγκληματική οργανωμένη φασιστική δράση δεν πρέπει να υποτιμηθεί άλλο. Όσοι έκτισαν καριέρες στην μισαλλοδοξία για να εξυπηρετήσουν παιχνίδια εξουσίας και να φτιάξουν έτοιμες δεξαμενές ψήφων για τις εκλογές, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν και βυθίζουν τον τόπο σε νέα αδιέξοδα.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ τονίζει ότι τα σχήματα που ταυτίζονται με φασιστικές νοοτροπίες, πρέπει να απομονωθούν, οι μέθοδοι τους να αποκαλυφθούν και οι εγκληματικές ενέργειες τους να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Ο ΟΠΕΚ έχει διατυπώσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Τις επαναλαμβάνει:
- Ταχεία, δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
- Εφαρμογή μέτρων για εθελούσιες επιστροφές.
- Δράσεις για την διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία
- Πρόσβαση μεταναστών στην αγορά εργασίας στους τομείς που υπάρχει ανάγκη.
- Επιτέλους να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους..
Το ΔΣ ΟΠΕΚ