Τέλος στον αναχρονισμό με τον «ανέλεγκτο» Γενικό Εισαγγελέα ΟΠΕΚ: Η τροποποίηση του συντάγματος είναι περισσότερο από αναγκαία
Διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
και στήριξη της πρωτοβουλίας Ε. Χαραλαμπίδου στην κατάθεση πρότασης νόμου
Τις θέσεις του για καίρια ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς έθεσε ο ΟΠΕΚ σε διαδικτυακή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαβούλευσης για την νέα ετήσια έκθεση της. Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (1/2) με πρώτο ζήτημα στην ατζέντα, την εφαρμογή της σύστασης σχετικά με τον Γενικό Εισαγγελέα για τερματισμό του ανέλεγκτου των αποφάσεων του να τερματίζει ποινικές διώξεις.
Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι μια εσωτερική επανεξέταση των αποφάσεών του ΓΕ δεν μειώνει τους κινδύνους μη λογοδοσίας, ενώ θεωρεί απαραίτητο να επιδιωχθεί μια μεταρρύθμιση που να αντιμετωπίζει το ζήτημα του διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα: να είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και δημόσιος κατήγορος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΠΕΚ εξέφρασε υποστήριξη στην κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να τύχει ισχυρής υποστήριξης από τα πολιτικά κόμματα, δεδομένου ότι όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι που στήριξαν στις Προεδρικές Εκλογές 2023, δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν τερματισμό της αναχρονιστικής αυτής πρόνοιας του Συντάγματος, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική ευθύνη βαραίνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, που παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του, δεν έκανε ούτε ένα χιλιοστό βήμα για να άρει τον αναχρονισμό.
Ο ΟΠΕΚ τονίζει ότι την υποχρέωση δημόσιας τεκμηρίωσης διακοπής ποινικών ή μη διώξεων εκ μέρους της Εισαγγελίας. Η απλή επίκληση «λόγων δημοσίου συμφέροντος» είναι ανεπαρκής, βαθαίνει τα σοβαρά φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος ανάμεσα στον ΓΕ και την εκτελεστική εξουσία που τον διορίζει και φράζει τη συγκρότηση αποτελεσματικών μηχανισμών θεσμικών αντίβαρων (checks and balances), που χαρακτηρίζουν κάθε σύγχρονη πολιτεία, κράτους μέλους της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητήθηκαν επίσης κι άλλα σοβαρά ζητήματα και ελλείμματα του Κράτους Δικαίου στην Κύπρο, μεταξύ αυτών η έλλειψη ουσιαστικής λογοδοσίας (Πόθεν – Έσχες), η έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης κατά την νομοθετική διαδικασία, η ανεπαρκής Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, η μη ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος (lobbyists) και για τους πληροφοριοδότες (Whistleblowers), το ασφυκτικό πλαίσιο για την λειτουργία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και η συνολική κατάσταση της διαφθοράς σε συνδυασμό με την αδράνεια των αρμοδίων θεσμών να χειριστούν τις πιο σοβαρές υποθέσεις. Ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι η κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο αναμένει και απαιτεί λογοδοσία για την διεθνή διαπόμπευση και απαξίωση της χώρας μας, κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, γιατί μόνο έτσι, κι όχι με λόγια, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Κύπρου.
Εκ μέρους του ΔΣ ΟΠΕΚ