Θα μείνει η επίλυση του Κυπριακού στην καραντίνα;
ΟΠΕΚ (ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ) & GLOPOL (GLOBAL POLICIES CENTRE)
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – 6 ΜΑΪΟΥ 2020
Θα μείνει η επίλυση του Κυπριακού στην καραντίνα;
H πανδημία του κορονοϊού έχει θέσει νέες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο. Είναι πρόκληση και ευκαιρία ταυτόχρονα οι άνθρωποι να ξανακοιτάξουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν με πoιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν πλέον τις πραγματικές τους ανάγκες στον 21ο αιώνα. Είναι ώρα να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να αναζητήσουν διπλωματικά ανοίγματα για την ειρήνη.
Ο ΟΠΕΚ και η GLOPOL σημειώνουν την επιστροφή των Ε/κ και των Τ/κ στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής τους στην Κύπρο, καθώς περιορίζονται και σχεδόν μηδενίζονται τα κρούσματα του κορονοϊού.
Έχοντας υπόψη την θετική αυτή εξέλιξη, υποστηρίζουμε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να ασχοληθούμε με τις ανάγκες όλων των Κυπρίων, με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και θα φέρει ειρήνη και συνεργασία σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η GLOPOL και ο ΟΠΕΚ θεωρούν ότι η πανδημία δίνει στους Ε/κ και τους Τ/κ μια μοναδική ευκαιρία να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα κοινό και στέρεο μέλλον, με όρους αμοιβαίου οφέλους, συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Η κορυφαία προτεραιότητα αφορά την επίλυση του Κυπριακού: Διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού ως Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με βάση την πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τέλος στους μύθους και τις «εναλλακτικές» επιλογές του φυσικού αερίου που μας σπρώχνουν σε πορεία σύγκρουσης. Ποιος μπορεί τώρα να επιμένει σε τέτοια αφηγήματα και άλλες πρακτικές που κρατούν το νησί μας σε καραντίνα για περισσότερο από μισό αιώνα;
Ο ΟΠΕΚ και η GLOPOL υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να εργαστούν για επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο στο Βερολίνο, όπως και την υποχρέωση να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα οφέλη της επανένωσης.
Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε Κύπριο με αρνητικό τρόπο. Καθώς προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων θα πρέπει να συζητήσουν ένα χρονοδιάγραμμα για να ανοίξουν ξανά τα σημεία διέλευσης τον κατάλληλο χρόνο.
Παράλληλα, πρέπει να εργαστούν για να περιορίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε το κλείσιμο των διόδων σε ομάδες πολιτών: η φυσική επαφή των Ε/κ και των Μαρωνιτών που ζουν στο βορρά με τις οικογένειες τους στον νότο, οι Τ/κ εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους στο νότο κτλ. Είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε μια δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες.