Το πείραμα των τριών βουνών
Ο Jean Piaget Ελβετός Ψυχολόγος ο οποίος ανέπτυξε από τους πρώτους, θεωρία που αφορούσε την γνωστική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι μέσω των γνωστικών λειτουργιών επιτυγχάνεται η προσαρμογή του ατόμου στο περιβάλλον. Λοιπόν, ο Piaget, για να επιβεβαιώσει το κάθε γνωστικό στάδιο που περνάει ένα παιδί, έκανε διάφορα πειράματα. Εν τάχει τα στάδια είναι τα εξής: το αισθησιο-κινητικό (μέχρι 2 ετών), το στάδιο της προλογικής νόησης (από 2 μέχρι 6 ετών)-με αυτό θα ασχοληθεί αυτό το άρθρο, το στάδιο της συγκεκριμένης λογικής σκέψης (από 6-12 ετών) και τέλος το στάδιο της λογικής σκέψης (από 12 χρονών μέχρι το τέλος της εφηβείας).
Στο προλογικό στάδιο λοιπόν, ο Piaget υποστηρίζει μέσα από μια σειρά πειραμάτων ότι σε αυτή τη φάση το νήπιο σκέφτεται με βάση αυτό που είναι αντιληπτικά επικρατέστερο, παραβλέποντας ορισμένες παραμέτρους. Ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε αυτό το στάδιο γνωστικής ανάπτυξης, ας πάρουμε τις πρόσφατες τετραμερής/ πενταμερής (η Ιταλία παρατηρητής) και την υπογραφή EastMed από τον Υπουργό Εξωτερικών μας, παραβλέποντας όλο αυτό το διάστημα παραμέτρους όπως τη συμμαχία μας με χώρες εντός ΕΕ, την οικονομία μας που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια έργα, τα τούρκικα τρυπάνια γύρω γύρω, την αστάθεια στην περιοχή αλλά και το ίδιο το Κυπριακό που με τις ενέργειες του συντείνει στη διχοτόμηση της χώρας παρά στην επίλυση και την ειρήνη.
Μάλιστα, ο Piaget απέδειξε με το πείραμα των τριών βουνών σε αυτό το στάδιο, ότι η σκέψη του νηπίου είναι εγωκεντρική, καθώς το νήπιο αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και τους άλλους μόνο μέσα από τη δική του προοπτική/ οπτική. Στο πείραμα των τριών βουνών συγκεκριμένα, οι ερευνητές έβαλαν τρία βουνά σ ένα τραπεζάκι σε τρία διαφορετικά σημεία και μπροστά από το κάθε βουνό μια καρέκλα (σύνολο τρεις καρέκλες). Μπροστά από το ένα βουνό καθόταν το νήπιο, μπροστά από τα άλλα δυο, δύο κούκλες, μια στο κάθε βουνό. Όταν ο ερευνητής ζήτησε από το παιδί να περιγράψει τι νομίζει έβλεπαν οι κούκλες, ή να διαλέξει μια φωτογραφία με τα βουνά όπως τα έβλεπαν οι κούκλες, το νήπιο επέλεγε τη φωτογραφία που έδειχνε το βουνό από την οπτική που το έβλεπε το ίδιο. Το ίδιο συνέβαινε και με την περιγραφή! Το νήπιο περιέγραφε το βουνό που ήταν μπροστά του αδυνατώντας να δει κάτι έξω από την δική του προοπτική/ οπτική! Οι πολιτικοί σε αυτόν τον τόπο λειτουργούν, δυστυχώς, ακόμα μέσα από το προλογικό στάδιο. Ο καθένας κοιτάζει τη δική του προσωπική προοπτική και οπτική και με βάση αυτήν παίρνει στο λαιμό του ένα ολόκληρο λαό και ένα ολόκληρο κράτος. Η μια ανωριμότητα διαδέχεται την άλλη όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, δεν μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα και το μέλλον, αλλά τι νομίζουμε μας συμφέρει αυτή τη στιγμή εξυπηρετώντας κυρίως άλλους και όχι το συμφέρον του τόπου.
Συνεπώς, εξαιτίας αυτού του προλογικού σταδίου, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι με τις πωλήσεις διαβατηρίων σε εγκληματίες, με πύργους που σ ένα δυο χρόνια από τώρα θα πληρώνουμε οι απλοί πολίτες τις ζημιές των κτηματομεσιτών με κόκκινα δάνεια, έχουμε την χειρότερη εξωτερική πολιτική που είχαμε από ποτέ, περικυκλωμένοι από μια Τουρκία που θέλει να είναι παίχτης στη Μεσόγειο και εμείς να στέλλουμε φαξ…
Η Τουρκία με άλλους τρόπους περιορίζεται αλλά αυτό χρειάζεται διπλωματία πιο πάνω από τα στάδια του Piaget και δυστυχώς σε αυτό τον τόπο όσοι αποφασίζουν για εμάς βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο και αλλοίμονο μας…