Το τσουνάμι δεν το σταματά ούτε η συλλήβδην απόρριψη της μιας πρότασης Ακιντζί ούτε η προσποιητή αποδοχή της άλλης
Μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας οποιασδήποτε κίνησης για διαμόρφωση στρατηγικής απέναντι στα προβλήματα και στα αδιέξοδα, ο Πρόεδρος συγκάλεσε Συμβούλιο Αρχηγών για να εξασφαλίσει την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για το θέμα του φυσικού αερίου. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι πρόκειται για κορύφωση της πρυτάνευσης του τακτικισμού έναντι της συγκροτημένης πολιτικής και των μακρόπνοων σχεδιασμών. Εξάλλου, ο συλλήβδην αναθεματισμός της πρότασης από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί οπισθοδρόμηση.
Παράλληλα, η πρόταση Ακιντζί για σύγκληση «άτυπης» συνόδου τύπου Κραν Μοντανά φαίνεται να τυγχάνει διαχείρισης και όχι αποδοχής από το Προεδρικό, αφού γίνεται μεν «αποδεκτή», με ένα αλλοιωμένο όμως περιεχόμενο και όχι όπως αυτή υποβλήθηκε.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα τα εξής:
- Ειλικρινής αποδοχή της πρότασης Ακιντζί για άτυπη σύνοδο που θα ξεκαθαρίσει τελεσίδικα ότι δεν υπάρχει άλλη βάση συνομιλιών πέραν των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι το δείπνο του Κραν Μοντανά και το Πλαίσιο Γκουτέρες. Χωρίς στρεψοδικίες για το περιεχόμενο και τον στόχο της συνόδου, και χωρίς εκ των υστέρων ουρές και προϋποθέσεις. Μόνον η διαπραγματευτική διαδικασία αυτού του τύπου μπορεί (α) να αναστείλει τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, ώστε το θέμα να συμφωνηθεί μετά τη λύση, και (β) να αποφευχθούν όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα συμβούν χωρίς λύση – όπως η «λειτουργική αναγνώριση» του παράνομου κράτους των κατεχομένων.
- Ειλικρινής προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών το Φθινόπωρο, από το σημείο που διακόπηκαν, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, και με ετοιμότητα για κατάληξη το αργότερο εντός τριών μηνών από την έναρξή τους. Προκειμένου να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να πειστεί για τις προθέσεις και την ειλικρίνειά μας. Πράγμα το οποίο απαιτεί τη λήψη παράλληλων μέτρων που να πείθουν ότι σοβαρολογούμε (π.χ. ανασύσταση διαπραγματευτικής ομάδας, ένταξη σε αυτήν έμπειρων προσώπων – π.χ. Αλ. Μαρκίδης, Τ. Τσιελεπής, Α. Πιρίσιης, Θ. Θεοφίλου, Μ. Ατταλίδης – κλπ.).
- Επαναβεβαίωση της σύγκλισης Χριστόφια-Ταλάτ στο θέμα των ενεργειακών πόρων (διαχείριση από την κεντρική κυβέρνηση, ποσοστά 80-20 κλπ.), με παράλληλη αυτοδέσμευση για αποφυγή δαπάνης των τυχόν εσόδων από την ελληνοκυπριακή πλευρά πριν από τη λύση του Κυπριακού. Μέσω της διαδικασίας του Ταμείου Υδρογονανθράκων τα έσοδα να επανεπενδύονται. Την ίδια στιγμή, οι δύο ηγέτες να ορίσουν εκπροσώπους τους οι οποίοι να εξετάσουν τη λήψη τυχόν πρόσθετων προσωρινών μέτρων που θα θεωρηθούν αναγκαία και τα οποία θα μπορούν να συμφωνηθούν από τους δύο ηγέτες.
- Έκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, παράλληλα με τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, να ζητήσει επιτακτικά από την Άγκυρα να ματαιώσει οποιοσδήποτε σχεδιασμό της για περαιτέρω γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι σχετικές ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδιασμό της Άγκυρας για γεωτρήσεις στα νότια παράλια της Κύπρου κατά τους επόμενους μήνες.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η παρούσα περίοδος είναι η πιο κρίσιμη μετά το 1974. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική διχοτόμηση. Επομένως, δεν δικαιολογείται κανένας τακτικισμός του τύπου συλλήβδην και ομόφωνη απόρριψη της μιας πρότασης, ή προσποιητή αποδοχή της άλλης.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ