Υποδούλωση της διακυβέρνησης σε εκλογικές σκοπιμότητες
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί κομματικών σχηματισμών έχουν αρχίσει από τώρα την προεκλογική προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και τις προεδρικές εκλογές του 2023. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί ένδειξη της υπαγωγής της πολιτικής ζωής σε σκοπιμότητες, και της χρησιμοποίησης κάθε πτυχής της συλλογικής οργάνωσης ως μέσο για την πρόσβαση στην εξουσία, με τον πιο κυνικό τρόπο. Οι διακηρύξεις για εκσυγχρονισμό, αξιοκρατία, ακόμη και η υποτιθέμενη έγνοια για επίλυση του Κυπριακού, αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, και εντελώς εκτός προτεραιοτήτων.
Συγκεκριμένα:
- Η διαδικασία του ανασχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου αποτέλεσε μιαν προσβλητική για τους πολίτες εξέλιξη. Μετά από μήνες παρασκηνιακών ζυμώσεων και σκόπιμων διαρροών στα ΜΜΕ, μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης του νέου ΥΣ και των Επιτρόπων ο κατάλογος αποτελούσε αντικείμενο διεργασίας από τον Πρόεδρο. Με αποκλειστικό κριτήριο τις τοπικές επιρροές και διευθετήσεις, τις εκλογικές ανάγκες, και την ικανοποίηση συμφερόντων οικογενειών με ισχύ στην κοινωνία. Η αξιότητα, η λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος, και η αποτελεσματικότητα στο πεδίο του εκσυγχρονισμού δεν αποτέλεσαν κριτήρια για την επιλογή προσώπων. Η συνέχεια θα αποδείξει την αξιότητα των προσώπων, αλλά αυτό είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα είναι εντελώς τυχαίο και συμπτωματικό.
- Ο ανασχηματισμός αυτός καθ’ εαυτός πάσχει σε πολλά σημεία, ακριβώς εξαιτίας των κριτηρίων στη βάση των οποίων έγινε. Είναι προφανές ότι οι σχετικοί διορισμοί από τον Πρόεδρο καθορίστηκαν στη βάση κυρίως τριών παραμέτρων: (α) Τις ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος για ανάκτηση επιρροών σε τοπικό επίπεδο. (β) Την ικανοποίηση ομάδων επιρροής εν όψει των εκλογών του 2021, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτών των εκλογών ως πρόκριμα για τις προεδρικές του 2023. (γ) Τον συνδυασμό τους με το νομοσχέδιο για την ενοποίηση δήμων, για τους ίδιους ακριβώς εκλογικούς λόγους.
- Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκ των πραγμάτων ορθή, από τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία για διασφάλιση της εξυγίανσης και βιωσιμότητάς τους (αν δεν ήταν αποτέλεσμα μιας τέτοιας δέσμευσης και οδηγίας, είναι αμφίβολο αν θα προωθούνταν). Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο όμως, το νομοσχέδιο έχει συζευχθεί με τις εκλογικές ανάγκες και σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα και εδώ να κυριαρχούν οι παραδοξότητες.
Στόχος του ΔΣ του ΟΠΕΚ δεν είναι να θίξει συγκεκριμένα πρόσωπα, γι’ αυτό και αποφεύγει την αναφορά σε παραδείγματα – τα οποία εξάλλου έχουν γίνει από όλους αντιληπτά. Στόχος του ΟΠΕΚ είναι να επισημάνει τους κινδύνους από μιαν τόσο πρόωρη «προπαρασκευή» για τις εκλογικές διαδικασίες, και από την υπαγωγή όλων των πτυχών της δημόσιας ζωής σε σκοπιμότητες. Οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την αξιοκρατία, την πρόοδο, και την υγιή διακυβέρνηση.