«Υπόθεση Γαβριήλ»: Ελλείμματα θεσμών, αλλά και ελπιδοφόρες φωνές
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του στον κάθε είδους διωγμό που υφίσταται ο ζωγράφος Γιώργος Γαβριήλ, και μαζί του η ελευθερία έκφρασης.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει σχετικά τα εξής:
- Κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα μπορεί να κρίνεται αισθητικά, ακόμη και ιδεολογικά, δεδομένου ότι η κριτική ασκείται με σεβασμό στο πρόσωπο του καλλιτέχνη. Δεν τιμά την κοινωνία μας το κύμα υβρεολογίου στα ΜΚΔ. Την τιμούν όμως οι χιλιάδες πολίτες που έκαναν με σαφήνεια αυτήν τη διάκριση και έκριναν – θετικά ή αρνητικά – το έργο του Γ. Γαβριήλ με κοσμιότητα.
- Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου δεν θα ήταν θέμα συζήτησης πλέον, εάν δεν υπήρχε η υποψία ότι η έρευνα που ξεκίνησε το ΥΠΠΑΝ κατά του καλλιτέχνη σχετίζεται με αυτήν. Αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη διάκρισης κράτους και εκκλησίας.
- Η εκτελεστική εξουσία – δια του ΥΠΠΑΝ – εγκαινίασε μιαν επικίνδυνη πρακτική με την έναρξη πειθαρχικής έρευνας. Η καλλιτεχνική ιδιότητα και τα έργα του Γ. Γαβριήλ δεν έχουν καμιά σχέση με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός. Η «ανάμειξη» των δύο εκ μέρους του κράτους αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο.
- Απογοητευτική υπήρξε η συμπεριφορά και άλλων θεσμών, ακόμη και ανεξάρτητων, οι οποίοι δεν στάθηκαν ικανοί να κάνουν την πιο πάνω στοιχειώδη διάκριση. Αλλά ούτε και τη διάκριση ανάμεσα στα προσωπικά τους αισθήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στη θρησκεία και στην ιδιότητα του πολίτη.
- Αντίθετα, άλλοι κοινωνικοί θεσμοί – όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, κατ’ εξοχήν φορείς της επιστήμης και της διανόησης – τήρησαν πολύ πιο ορθολογιστική στάση.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί τα ελλείμματα που παρουσίασαν κράτος και θεσμοί σε αυτήν την «υπόθεση» ως απόδειξη για την απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας και μέρος της κοινωνίας από τον ευρωπαϊκό ουμανισμό και τον ορθολογισμό. Γι’ αυτό, καλεί τους πολίτες και τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου να αγωνιστούν για την πραγματική εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών στην Κύπρο.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ