Υπόθεση 19χρονης Βρετανίδας: Μια ιστορία εγκληματικών αδυναμιών
Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι τα γεγονότα που σχετίζονται με την κατάληξη της υπόθεσης της 19χρονης Βρετανίδας ενώπιον του συστήματος απονομής δικαιοσύνης της Κύπρου συνιστούν μια οδυνηρή επιβεβαίωση του αναχρονισμού στον οποίο βρίσκονται παγιδευμένες για δεκαετίες η πολιτεία και η κοινωνία μας. Πρόκειται για άλλο ένα ισχυρό προειδοποιητικό σήμα για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών αλλά και για περαιτέρω κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Οι πολίτες αντιδρούν, ζητούν αλλαγή, μπροστά σε σωρευτικά ελλείμματα που πλήττουν κατευθείαν το κράτος δικαίου και την αντίληψή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η όλη διαδικασία που οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για μια 19χρονη, μας αφήνει ξανά εκτεθειμένους διεθνώς. Ο αναχρονισμός έχει εκφραστές πρόσωπα και νοοτροπίες που κηδεμονεύουν για δεκαετίες τον τόπο.
Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ τονίζει ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις. Η κυπριακή Δικαιοσύνη, με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αδυναμίες της, εξάντλησε την αυστηρότητά της σε μια 19χρονη, που βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο και που κατέληξε να σέρνεται για 5 ολόκληρους μήνες από τα κρατητήρια στα δικαστήρια, έρμαιο και βορά στα χέρια των διωκτικών αρχών, των ΜΜΕ και της υπερσυντηρητικής κυπριακής κοινωνίας. Η τυπολατρία, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, η εκδικητικότητα και η ακαμψία σε βάρος μιας νεαρής αντιδιαστέλλεται με την πρόδηλη εύνοια προς την άλλη πτυχή της υπόθεσης, που «γρήγορα και συνοπτικά» βρέθηκε εκτός – τη συμπεριφορά των 12 Ισραηλινών (προφανώς γιατί επιβλήθηκε πολιτική σκοπιμότητα).
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, θεωρεί ότι με τον απαρχαιωμένο ποινικό κώδικα, που απαιτεί ακόμα ως προϋπόθεση απόδειξης βιασμού την άσκηση βίας, η επιλογή της Κυπριακής Δικαιοσύνης να διώξει τη 19χρονη υπήρξε άκρως δυσανάλογη της κατηγορίας για την απόσυρση της καταγγελίας βιασμού της. Εκ του αποτελέσματος, η κυπριακή εισαγγελία πέτυχε ακριβώς το αντίθετο του επιδιωκόμενου στόχου της: Να καταρρακώσει την αξιοπρέπεια της νεαρής, να εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις διωκτικές αρχές και εν τέλει να πλήξει εμφανώς το δημόσιο συμφέρον.
Ως Όμιλος που επιδιώκει σθεναρά τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής πολιτείας, ζητούμε άμεσα την προσαρμογή της νομοθεσίας στη βάση της διεθνώς αποδεκτής αρχής της συναίνεσης, τη συμμόρφωση στην πράξη με διεθνείς συνθήκες (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) τη σύσταση ειδικών τμημάτων εντός της κυπριακής Αστυνομίας για τον χειρισμό ευαίσθητων ζητημάτων βίας και αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων, εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και ενθάρρυνσης της καταγγελίας περιστατικών έμφυλης βίας αλλά και κάθε μορφής βίας. Παράλληλα θεωρούμε επιβεβλημένη τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων, με στόχο την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτυπικών αντιλήψεων, την προαγωγή της ισότητας, του σεβασμού και της αρχής της συναίνεσης.