Μουσταφά Ακιντζί. Το Πρόσωπο της χρονιάς! Ηγέτης των τ/κ, 26 Απριλίου 2015-18 Οκτωβρίου 2020.
Ο Μ. Ακιντζί στην πενταετία της ηγεσίας του επέδειξε συνέπεια, σοβαρότητα, ακεραιότητα. Προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του για την ομοσπονδιακή λύση.
- Υπεβαλε Χάρτη για το εδαφικό-δεν κρύφτηκε πίσω από τον ΟΗΕ. Τον «Χάρτη» Ακιντζί απορρίπτει ο νέος τ/κ ηγέτης Ε. Τατάρ: «εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη. Ακόμη και αν έφτανα στο σημείο να καταθέσω χάρτη, δεν θα συμπεριελάμβανα σε αυτόν την Μόρφου και άλλους οικισμούς».
- Δήλωσε ότι «τοΠλαίσιο Γκουτέρες αναφέρει ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη» (2/5/18)
- Δέχθηκε την ενεργητική συμμετοχή της ΕΕ στις συνομιλίες-δεν έλεγε όπως άλλοι ότι «η ΕΕ είναι «μεροληπτική».
- Πρότεινε να γίνει το «Πλαίσιο Γκουτέρες» στρατηγική συμφωνία για τη λύση- «αν η ε/κ πλευρά αποδεχτεί το Πλαίσιο Γκουτέρες να ανακοινωθεί ως στρατηγική συμφωνία προηγουμένως. Αν υπάρχει η βούληση, το Πλαίσιο είναι εκεί»- 2 Μαϊου 2018.
- Στήριξε την τριγωνική εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Κύπρου-Τουρκίας- «Η Τουρκία μη εγκαταλείποντας τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, είναι σημαντικό για εμάς τους τ/κ, και ότι οι τ/κ, μη εγκαταλείποντας το στόχο της επίλυσης του κυπριακού, είναι σημαντικό για εσάς, την Τουρκία», 14 Σεπτεμβρίου 2017.
- Εργάστηκε μέσα σε ιδιαίτερες πολύπλοκες συνθήκες για την εμπέδωση νέων κανόνων για την εξέλιξη της κοινότητάς του. Όταν η Εισαγγελία της Άγκυρας ζήτησε την έκδοση των Σ. Λεβέντ και Αλι Οσμάν για να δικαστούν στην Τουρκία, 21/1/2018, ο Μ. Μπουρτζιού είπε: «Δεν μπορούν να εκδοθούν πολίτες της «τδβκ» σε άλλες χώρες, ούτε και να εκτελεστούν αποφάσεις δικαστηρίων άλλων χωρών στην «τδβκ». Ο Μουσταφά Ακιντζί τάσσεται πάντοτε υπέρ του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του λόγου και του τύπου και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία επ’ αυτού, καθώς το έχει αποδείξει αυτό με τη στάση του στο παρελθόν», 3/8/2018.
- Επέδειξε σε κρίσιμες στιγμές ηγετικότητα και σθένος. Συνάντηση Μ. Ακιντζί με τον Μ. Τσαβούσογλου. Ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Οι ε/κ δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν την ομοσπονδία ή την λύση δυο κρατών». Ο Μ. Ακιντζί απάντησε: «Εγώ δεν μεταβιβάζω μια πρόταση τέτοιου είδους στο τραπέζι (των συνομιλιών). Δεν τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα», «Gaktv», 20/4/2018
- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες αξιολόγησε το πολιτικό εκτόπισμα του Μ. Ακιντζί. Δέκα μέρες μετά την ήττα του στις τ/κ εκλογές (28/10) τού έγραψε πώς «εκτιμά ειλικρινά τις προσπάθειες και τη δέσμευσή του για μια συνολική λύση στην Κύπρο» και ότι «το βρίσκει εξαιρετικά πολύτιμο που κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Ακιντζί είχε επιδείξει την πεποίθηση ότι το νησί θα φθάσει σε ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον».
- Ο Μ. Ακιντζί εκφράζει με έναν ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου πολιτικό λόγο, την ιδεολογία του «τουρκοκυπριακού κυπριωτισμού»:
- ΔΔΟ μέσα στην ΕΕ-θεμελειώδεις ελευθερίες.
- Άρνηση της μετατροπής των τ/κ σε επαρχία της Τουρκίας
- Απόρριψη της ιδέας να γυρίσουν στα πέτρινα χρόνια της επικυριαρχίας των ε/κ «καπετάνιων»
- Κοσμική παιδεία
- Συμμετοχή της τ/κ κοινότητας στον σύγχρονο κόσμο με πλήρη ανάπτυξη της συμμετοχή τους στην ΕΕ όπως προνοεί η Συνθήκη Προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003
- Έχασε την εκλογική μάχη από τον Τατάρ στις 18 Οκτωβρίου. Υποτίμησε τη δύναμη της απλουστευτικής ρητορίας; Υπερεκτίμησε τη δύναμη της έλλογης σκέψης;
ΥΓ1: Ο Μ. Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα ενημέρωνει τον Μ. Ακιντζί για όσα του είπε ο Ν. Αναστασιάδης περί «δύο κρατών». Η αντίδραση Ακιντζί: «μα, επίστεψές τον;»
ΥΓ2: Ανάλυση της περιόδου Ακιντζί στο ηλεκτρονικό μου βιβλίο «Κύκλος μετ’ εμποδίων στην πενταετία Ακιντζί», Απρίλης 2020, στην ιστοσελίδα www.larkoslarkou.org.cy
Λάρκος Λάρκου