Ο ΟΠΕΚ για τις Προεδρικές Εκλογές
Δεν είναι μέσα στην ευρύτερη κουλτούρα του ΟΠΕΚ το να υποδεικνύει στους πολίτες τον υποψήφιο που θα πρέπει να επιλέξουν. Ωστόσο, εν όψει των προεδρικών εκλογών, και με δεδομένο ότι ο Όμιλος έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις αρχών και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, το ΔΣ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ένα στίγμα ελάχιστων προδιαγραφών που θεωρεί ορθολογιστικά απαραίτητο να πληροί η επιλογή των πολιτών:
- Σαφής και ειλικρινής τοποθέτηση υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Οποιαδήποτε τυχόν επιλογή της κοινωνίας η οποία να οδηγεί στην ανάδειξη Προέδρου με επιφυλάξεις ή αμφιταλαντεύσεις (π.χ. στην πολιτική ισότητα), θα οδηγήσει όχι απλώς σε βέβαιη παράταση της στασιμότητας και οριστικοποίηση της διχοτόμησης, αλλά και σε νέες περιπέτειες.
- Παρελθόν χωρίς αστερίσκους και υπόνοιες για διαπλοκή και διαφθορά, χωρίς σκιές αναφορικά με την εντιμότητα ή τις μεθόδους αναρρίχησης στην εξουσία. Τυχόν επιλογή υποψηφίου με σοβαρά στίγματα στο «βιογραφικό» του αποτελεί εγγύηση για συνέχιση του σαθρού καθεστώτος διαφθοράς. Όπως και στο Κυπριακό, έτσι και στην αναδιάρθρωση του κράτους πάνω σε υγιείς βάσεις μακριά από τη διαφθορά, θα απαιτηθεί τόλμη, αποφασιστικότητα, και επιμονή από τον νέο Πρόεδρο. Αν αυτά δεν υπάρχουν, δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε προς το καλύτερο.
- Αποστασιοποίηση από το καθεστώς ελέγχου των πάντων και συγκάλυψης των ευθυνών για την οπισθοδρόμηση στη χρηστή διοίκηση και το κράτος δικαίου, που έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία από τον νυν Πρόεδρο και τους συνεργάτες του. Η Κύπρος βρίσκεται προ των πυλών όχι μόνο της διχοτόμησης· αλλά και της μετατροπής της σε ένα κράτος όπου η διαπλοκή, η διαφθορά, και η εξάρτηση του πολίτη από τις ιδιοτελείς επιθυμίες της εξουσίας θα είναι ο κανόνας. Ένας συνδημιουργός αυτού του καθεστώτος δεν μπορεί να είναι και επίδοξος θεραπευτής της νόσου αυτής. Η αξιοπιστία είναι για τον Όμιλο διαχρονικό κριτήριο.
- Σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το όραμα για το μέλλον και τον σχεδιασμό του. Οι γενικόλογες τοποθετήσεις και οι ακοστολόγητες ελκυστικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελούν σοβαρό κριτήριο. Η Κύπρος χρειάζεται μια προοδευτική μεταρρύθμιση που να της διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα, την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό. Να της διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών της.
- Δυναμική κοινωνικών συμμαχιών. Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να εμπνέει ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης κοινωνικών ομάδων. Χωρίς τη συμμαχία της κοινωνίας των πολιτών θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα και να καμφθούν οι αντιστάσεις των κέντρων συντήρησης των κακοδαιμονιών.
Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, δεν είναι ένα απλό σχήμα λόγου: Οι πολίτες βρίσκονται ίσως μπροστά στην κρισιμότερη επιλογή τους στη νεότερης ιστορίας της Κύπρου.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ