Η ανοχή της Πολιτείας στη βία κατά των γυναικών είναι πρωτογονισμός
Με αφορμή τα πολύ ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη βία κατά γυναικών στην Κύπρο, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την Πολιτεία. Με πλήρη συνείδηση των διαστάσεών του, αλλά και με ειλικρινή αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με το φαινόμενο:
- Η πατριαρχική παράδοση της ελληνοκυπριακής κοινωνίας τείνει να συγκαλύπτει και να «προστατεύει» τη βία, ιδιαίτερα την ενδοοικογενειακή. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες οι αρχές ασφαλείας, η Αστυνομία, δεν αφομοιώνουν τις σύγχρονες αρχές και αντιλήψεις. Με αποτέλεσμα να παρατηρούνται απαράδεκτες συμπεριφορές αδιαφορίας απέναντι στη βία, ιδιαίτερα την ενδοοικογενειακή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αστυνομικοί περίπου επιβάλλουν σε γυναίκες θύματα βίας να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να υποκύψουν σε συνθήκες μόνιμης βίας. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζουν και οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Είναι άμεση η ανάγκη όλες αυτές οι υπηρεσίες να ενισχυθούν με ειδικούς επαγγελματίες, οι οποίοι με τα κατάλληλα νομικά και γενικότερα επιστημονικά εργαλεία να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά.
- Το ζήτημα της βίας συνδέεται συχνά με το σοβαρό πρόβλημα οπλοκατοχής. Η Κύπρος είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη οπλοκατοχής, με 36.4 όπλα ανά 100 κατοίκους! Η Πολιτεία, ενώ αναγνωρίζει θεωρητικά το πρόβλημα, δεν πράττει τίποτε. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που θα εναρμόνιζε την κυπριακή νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες βρίσκεται ακόμη στα αζήτητα της Βουλής. Επιτρέποντας την ισχύ μιας απαρχαιωμένης και ανεπαρκούς νομοθεσίας.
- Πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εφαρμόζεται πιστά το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την άρση του ιατρικού απορρήτου θυτών που παρακολουθούνται από ψυχιάτρους και κλινικούς ψυχολόγους. Οι σχετικές υπηρεσίες (μεταξύ τους και όσες έχουν σχέση με την ασφάλεια και την οπλοκατοχή) θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα
- Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, της κυβέρνησης και της Πολιτείας γενικότερα, οφείλει να ενεργοποιηθεί συνειδητά και συστηματικά. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να συστηματοποιήσει προληπτικά προγράμματα ενημέρωσης των νέων, προγράμματα αναγνώρισης της παθολογίας, και καταγγελίας φαινομένων μέσα από ασφαλείς διόδους. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλάβουν και οι δημοτικές αρχές. Τα επιστημονικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης ατόμων με σοβαρής μορφής διαταραχή (π.χ. προσώπων που απειλούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους), θα πρέπει να γίνουν κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας.
Η Δημοκρατία στις σύγχρονες κοινωνίες δεν μετριέται μόνο με τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κάθε πέντε χρόνια. Η ποιότητα της ζωής των πολιτών, η προστασία των φυσικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ιδιαίτερα της ζωής και της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας – είναι βασικές αξίες σε μιαν ευρωπαϊκή πολιτεία. Οι ελληνοκύπριοι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα οργανωμένο κράτος, που να μη θεωρεί πολυτέλεια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να πιέσουν με κάθε νόμιμο μέσο για να καταστεί η Κύπρος πραγματικά σύγχρονο κράτος, και όχι μόνο κατ’ όνομα.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ