Η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών μια νίκη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεννόησης
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ από την πρώτη στιγμή της συνομολόγησης της συμφωνίας των Πρεσπών, μεταξύ Ελλάδας και Βορείου Μακεδονίας, είχε τοποθετηθεί θετικά στη σημαντική αυτή εξέλιξη για την περιοχή. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας στις δύο χώρες, το ΔΣ σημειώνει τα εξής:
- Η επίλυση του προβλήματος των σχέσεων των δύο χωρών έχει σαφώς θετικό πρόσημο, τόσο για το μέλλον της περιοχής, όσο και για την ευημερία και προκοπή των λαών των δύο χωρών.
- Τα όποια προβλήματα τυχόν προκύψουν στην εφαρμογή της συμφωνίας, εκτός από το να είναι συντηρητική τροφή για ακραία και ανορθολογικά στοιχεία στις δύο χώρες, δεν φαίνεται να είναι ικανά να ανατρέψουν την πραγματικότητα: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο, διάθεση συνεννόησης, και υπέρβαση των στεγανών που δημιουργεί ο λαϊκισμός και η υστερία.
- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμφωνίας αποτελεί αναντίλεκτη ήττα του εθνικολαϊκισμού, αλλά και νίκη των δυνάμεων που επιδιώκουν την ειρήνη και τη συνεννόηση. Πρωτίστως, η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί πηγή δύναμης και ελπίδας για όλους όσοι αγωνίζονται για τη δημιουργική ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία σε όλη την Ευρώπη, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Η όλη διαδικασία απέδειξε δύο πράγματα: (α) Ο εθνικολαϊκισμός στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι αήττητος. Αντιμετωπίζεται, όμως, με επιτυχία μόνο όταν οι δυνάμεις του ορθολογισμού και της ειρήνης δείχνουν αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους τους. (β) Οι λαοί μπορούν να χαράξουν το μέλλον τους, αξιοποιώντας τη δυναμική και το πλαίσιο συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολύχρονη περιχαράκωση σε αναχρονιστικά συνθήματα και η αδράνεια υπηρετούν μόνο όσους βολεύονται από την διαιώνιση των προβλημάτων και δεν ενδιαφέρονται για την πρόοδο.
- Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αντιμετώπισης των ακραίων εθνικιστικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα όταν αυτές περνούν σαφώς τα όρια της παρανομίας: Η διαφωνία είναι πάντοτε σεβαστή σε μια Δημοκρατία. Όμως, εκείνη η μερίδα που εκμεταλλεύεται το λαϊκό αίσθημα, οι επίγονοι των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, οι βίαια επιτιθέμενοι στο ελληνικό κοινοβούλιο, κραδαίνοντας και μιαίνοντας την ελληνική σημαία ως άλλοθι, θα πρέπει να τυγχάνουν της αντιμετώπισης που αρμόζει στις πράξεις τους: Ως παραβάτες του ποινικού δικαίου.
Η Δημοκρατία και η συνεννόηση στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο κερδίζει έδαφος με την έγκριση της συμφωνίας. Οι δυνάμεις της Δημοκρατίας, όμως, οφείλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα τις πραγματικότητες: Η αντίθετη άποψη είναι απαραίτητο κύτταρο της Δημοκρατίας. Το βίαιο καρκίνωμα του ακραίου εθνικισμού και του φασισμού που εκδηλώνεται ανεξέλεγκτα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά, με τα νόμιμα μέσα της Δημοκρατίας.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ