Κράτος πρόνοιας στα χρόνια του κορωνοϊου
Παρακολουθώ όπως και εσείς τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα του κορωνοϊού. Δεν θα κρίνω αν είναι λανθασμένες ή ορθές, ο στόχος μου σε αυτό το άρθρο είναι να καταγράψω τρόπους να μην μετρήσουμε θανάτους από τον ιό αλλά μονάχα κρούσματα. Γνωρίζουμε από τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας ως κράτος ότι ο ιός θα καλπάσει και στη χώρα μας για αυτό και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι για να μπορέσουμε να μετριάσουμε τα νέα κρούσματα και να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί στην διαχείριση τους. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα άτομα που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα θέματα με τους πνεύμονές τους. Επομένως, το κύριο μέλημα μας είναι αυτές οι ομάδες πληθυσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πρέπει να είμαστε χαλαροί γιατί απλά θα περάσουμε τον ιό. Το μέλημα μας είναι να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, να μην νοσήσουμε για να μην το μεταφέρουμε άθελα μας σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας. Είναι η ώρα πολίτες και κράτος να αναλάβουν μεγάλη ευθύνη για να μην εξαπλωθεί ο ιός.
Πήγα, λοιπόν, προχθές, στην υπεραγορά να ψωνίσω τα απαραίτητα και η υπεραγορά ήταν γεμάτη ηλικιωμένους και συνταξιούχος. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι να μείνουν στα σπίτια τους. Υπάρχουν υπεραγορές που έχουν διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών αλλά οι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν από τεχνολογία. Τα παιδιά των ηλικιωμένων μπορεί να μην είναι σε θέση να τους εξυπηρετήσουν γιατί ακόμα πηγαίνουν στην εργασία τους ή προσέχουν τα δικά τους παιδιά γιατί και αυτά οφείλουν να περιοριστούν στο σπίτι αντί στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Και όμως με τα σχολεία κλειστά, δυστυχώς, πολλοί γονείς είναι αυτοί που άφησαν τα παιδιά τους, υποχρεωτικά, με γιαγιάδες και παππούδες πράγμα που έκαναν και οι Ιταλοί που υποτίμησαν τον ιό και ο αριθμός πλέον των θανάτων ξέφυγε.
Επομένως, πού είναι το κράτος πρόνοιας εδώ να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς να μείνουν στο σπίτι. Ανήγγειλε το κράτος ότι οι γονείς που θα μείνουν στο σπίτι θα πληρωθούν ως να είναι άδεια ασθενείας. Όμως το Υπουργείο Εργασίας γιατί δεν ήρθε να τους ενημερώσει ότι αυτά τα χρήματα θα τα δουν μπροστά τους σ’ ένα χρόνο από τώρα; Γιατί αυτό θα συμβεί όπως με όλα τα επιδόματα σε αυτό τον τόπο, που καταρρέεις οικονομικά και ζεις με δανεικά από φίλους και συγγενείς ώσπου οι υπηρεσίες να σου μεταβιβάσουν κάποιο επίδομα. Αν θέλουμε να λειτουργήσει το κράτος προνοίας και οι πολίτες να μην γονατίσουν οικονομικά αλλά και άλλως πως, θα πρέπει από τώρα το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να αισθανθεί ο κόσμος ασφαλείς και να μείνει προσηλωμένος στο να φροντίσει την υγεία του. Θα πρέπει το κράτος να ελέγξει τους εργοδότες και το πώς θα εκμεταλλευτούν τους υπαλλήλους τους αυτό το διάστημα. Οφείλει το κράτος να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα φορτωθούν επιπρόσθετο ψυχικό βάρος που θα αφορά τα οικονομικά ζητήματα.
Επίσης, το κράτος να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τις εκκλησίες. Οι συνήθεις επισκέπτες των εκκλησιών είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού για αυτό και το κράτος οφείλει να είναι ξεκάθαρο στις απαγορεύσεις του για την επίσκεψη σε ναούς και για τις θρησκευτικές τελετές, θεία κοινωνία και λειτουργίες. Ο ιός δεν καταλάβει από θρησκείες, ούτε από πιστούς και άπιστους. Εν καιρώ πολέμων οι πιστοί δεν χάθηκαν, ούτε τώρα θα χαθούν αν περιοριστούν στο σπίτι. Θα ήθελα επίσης να γνωρίζω τι μέτρα πάρθηκαν για τους οίκους ευγηρίας, απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις; Ποιοι δικαιούνται να επισκεφθούν τους χώρους; Επίσης, τα σχολεία είναι κλειστά, όλα τα υπόλοιπα γιατί δεν έκλεισαν; Σε άλλες χώρες έκλεισαν τα πάντα εκτός από τα φαρμακεία και τις υπεραγορές. Ποιανού απόφαση ήταν όλα τα υπόλοιπα να μείνουν ανοιχτά; Ποιες επιτροπές συμμετείχαν στη μη λήψη μέτρων για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις;
Κλείνοντας, ακόμα μια φορά φάνηκε πόσο ανίκανο κράτος είμαστε και που δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως μιας πανδημίας. Το ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια το σχέδιο δράσης και το αφήσαμε στη μέση.
Η υγεία μας και η υγεία των συνανθρώπων μας είναι η μοναδική ευθύνη που έχουμε αυτή τη στιγμή. Όλoi μαζί να βγούμε και από αυτό. Στο χέρι μας είναι!
Η υγεία σου η υγεία μου και το ανάποδο